Błonnik pokarmowy to element diety, który wyraźnie odróżnia się od innych składników pożywienia. Przede wszystkim, nie jest on trawiony w układzie pokarmowym, przez co uważano niegdyś, że nie posiada istotnego znaczenia dla prawidłowej diety. Dzisiaj wiemy już, że to nieprawda. Błonnik pęcznieje pod wpływem wody i zapełnia jelita, dzięki czemu ogranicza wchłanianie się węglowodanów, reguluje poziom cukru we krwi i sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas. W sprzedaży dostępny jest błonnik, który można traktować jako suplement diety. Błonnik kakaowy to przykład naturalnego błonnika ekstrahowanego z ziaren kakaowca. Jak na to wskazuje jego nazwa, błonnik kakaowy ma smak i aromat źródła, z którego pochodzi, czyli kakao. Przy przyjmowaniu dodatkowego błonnika należy zawsze pamiętać o piciu wody. Spożywanie błonnika przy niedostatecznym spożyciu płynów może skutkować zaparciami. Porcję błonnika można popić jedną szklanką chłodnej wody; to w zupełności wystarcza, by błonnik został przyswojony przez organizm.